Biologicky rozložitelný odpad

Mezi biologicky rozložitelný odpad – bioodpad, jednoduše řečeno patří zbytky z kuchyně nebo veřejného (či neveřejného) stravování. Jinými slovy je to vše, co oloupete, okrájíte, nesníte. Dále mezi biodpad patří  například posekaná tráva, uřezané větve, dřevo a zbytky ze zemědělské výroby nebo potravinářské výroby. Jsou jakékoli odpady, které podléhají aerobnímu (za přítomnosti kyslíku) nebo anaerobnímu (bez přístupu kyslíku) rozkladu. Tyto bioodpady tvoří pravděpodobně 40 — 50 % celkového množství vyprodukovaného komunálního odpadu.

Co je BRKO a BRO

Biologicky rozložitelné komunální odpady používají známou zkratku BRKO. Brky jsou odpady biologického původu z domácností, úřadů, firem, z veřejného stravování, úpravy veřejné zeleně, apod. Biologicky rozložitelné odpady (BRO) jsou pak všechny kompostovatelné odpady z tzv. prvovýroby v zemědělství a zahradnictví. Dále pak odpady z dřevovýroby, textilního a kožedělného průmyslu, výroby papíru. Rovněž odpady z oblasti myslivosti a rybářství. A v neposlední řadě i některé odpady ze stavebnictví nebo odpadů z číštění odpadních vod.

Kompostování

Kompostování je biologická metoda využívání bioodpadu (BRO), kterou se za kontrolovaných podmínek aerobních procesů (tj. za přístupu vzduchu) a činností mikroorganismů přeměňuje bioodpad (BRO) na kompost.

Kompostování napodobuje běžné přírodní procesy, kdy z rostlinných zbytků působením bakterií, žížal, hlístic a plísní vznikne po nějaké době humus, který v půdě působí jako ideální hnojivo, které zlepšuje mimo jiné strukturu půdy. Proces kompostování tento proces urychluje a zintenzivňuje. Správnému kompostování musíme pomoci překopáváním, aby se do něj dostal kyslík.

Kompostárny v Jihočeském kraji

Příklady technologií, které nejsou klasickým kompostováním:

Zpracování kuchyňských odpadů – Kompostárna Jarošovice I – odpady jsou drceny, homogenizovány a hygienizovány, následně slouží jako vsádka do BPS.

Kompostárna kuchyňských odpadů – Městské služby Písek – jednoúčelové zařízení na kuchyňské odpady, výstupem je hnojivý substrát.

Kompostárna Vimperk – zpracování probíhá v uzavřených prostorách (fermentor EVA), kompostovací proces je elektronicky řízený, dochází ke zkrácení doby kompostování.

Zařízení k využívání bioodpadů Radomyšl – výroba organického hnojiva, ve zkušebním provozu, probíhá schvalovací proces ÚKZUS.

Rekultivace odkališť DIAMO, s. p. v Mydlovarech – využívání BRO pro výrobu rekultivačních materiálů určených ke konečnému zakrytí kalojemů (ozelenění).  

 

Využívání kompostů:

Komposty jsou využívány zejména pro přihnojování obecní zeleně, parků atd., zemědělci komposty ze svých kompostáren používají jako hnojivo na vlastních       pozemcích. Kompostování napodobuje běžné přírodní procesy, kdy z rostlinných zbytků působením bakterií, žížal, hlístic a plísní vznikne po nějaké době humus, který v půdě působí jako ideální hnojivo, které zlepšuje mimo jiné strukturu půdy. Proces kompostování tento proces urychluje a zintenzivňuje. Správnému kompostování musíme pomoci překopáváním, aby se do něj dostal kyslík.

Mapa kompostáren v Jihočeském kraji

V Jihočeském kraji je v současnosti povoleno 93 kompostáren, z toho 59 je kompostáren povolených podle §14 odst. 1 a 46 malých zařízení podle § 14 odst. 2.             Mimo tyto kompostárny jsou na území kraje provozovány také komunitní kompostárny, odhadovaný počet 40 – 50, evidenčně nejsou podchyceny.

Více o kompostování naleznete na Youtube kanálu: KompostujCZ

 

 
Copyright JČK-OZZLWebdesign by Lewest.cz